Behandelinformatie
Uitgebreide informatie over onze praktijk staat op deze website, zie: Over onze praktijk
Enkele aanvullingen hieronder:
– Klachtenopvang en –afhandeling Huisartsenpraktijk Dahlia
– Privacy reglement
Klachtenopvang en –afhandeling Huisartsenpraktijk Dahlia
Heeft u een klacht over onze praktijk ?
Wij willen ons werk graag professioneel uitvoeren en vinden het belangrijk dat u ons vertrouwt. Natuurlijk is het mogelijk dat u geen goed gevoel heeft na contact met onze praktijk. U vindt bijvoorbeeld dat u niet serieus bent genomen of u heeft de praktijk niet goed kunnen bereiken. Wij willen dat dan graag zo snel mogelijk weten, zodat wij dit met u kunnen bespreken en we ervan kunnen leren.
Dit kunt u doen door het Klachtenformulier in te vullen en in te leveren. Eén van onze huisartsen neemt uw klacht dan in behandeling. Klachtenformulier
De huisarts of een andere medewerker kan u bellen als uw klacht nog niet helemaal duidelijk is. Daarna geven we telefonisch of via een afspraak een reactie op uw klacht.
Wij streven ernaar om uw klacht uiterlijk binnen een maand in behandeling te nemen en af te ronden.
Bent u daarna nog niet tevreden? Dan kunt u altijd een schriftelijke klacht indienen bij de onafhankelijke Klachtencommissie in onze regio, waarbij de huisartsenpraktijk is aangesloten. Vanaf 1 januari 2017 komt u dan eerst in contact met een onafhankelijke klachtenfunctionaris, die zal proberen te bemiddelen.
Indien u de klacht niet direct met onze praktijk wilt bespreken, kunt u uw klacht bij de Klachtencommissie Huisartsen indienen.
Stichting Klachtenregeling Huisartsenzorg Zuid-Nederland
Postbus 8018
5601 KA Eindhoven
Tel: 040 2122780(ma-do 09.00-17.00 uur)
Fax: 040 2126097
http://www.klachtenhuisarts.nl/
Privacy reglement Huisartsenpraktijk Dahlia Ede
In onze praktijk wordt een elektronisch medisch dossier bijgehouden, waar een kort verslag in staat van alle contacten, die u met onze praktijk hebt. Ook de medicijnen, die u van ons of van anderen via één van de Edese apotheken hebt gekregen staan hierin. Daarnaast ontvangen wij via beveiligde email verslagen van laboratorium, röntgen en van diverse specialisten. Van papieren brieven maken wij een kort verslag aan in uw dossier. Op deze wijze hebben wij belangrijke medische gegevens van u beschikbaar.
Naast het elektronische dossier bestaat er ook een papieren dossier, waarin oudere brieven en verslagen van u worden bewaard. Deze staan in ruimtes, die buiten de openingstijden zijn afgesloten.
In onze praktijk werken drie huisartsen, vier praktijkassistentes en vier praktijkondersteuners. Deze mensen hebben volledige toegang tot uw gegevens. Zij kijken uw gegevens uitsluitend in in het kader van de zorg voor u en zij hebben een geheimhoudingsplicht om niet aan anderen persoonlijke informatie door te geven. Dat gaat niet alleen over uw medische gegevens, maar ook uw adresgegevens, telefoonnummer of bijvoorbeeld of u wel of niet op het spreekuur bent geweest mogen wij niet zomaar aan anderen meedelen. Een enkele maal is er een waarnemer stagiaire (arts of assistente), ook voor hen geldt de geheimhoudingsplicht.
In uitzonderingsgevallen kunt u een beroep doen op onze vervangende collega’s. Deze hebben ook toegang tot alle gegevens om u van dienst te kunnen zijn. Zij kunnen uw gegevens inzien en toevoegen, maar niet wijzigen of weghalen. Wij krijgen bericht, dat zij uw gegevens hebben ingezien en wat zij hebben toegevoegd.
Buiten kantooruren kan het zijn dat u te maken krijgt met de Huisartsenpost. Wanneer u ons toestemming heeft gegeven uw gegevens open te zetten voor de Huisartsenpost kunnen zij uw gegevens inzien,. Het gaat dan enkel om een door onze wetenschappelijke huisartsenorganisatie (NHG) vastgestelde samenvatting. Daarin staan de laatste contacten, uw medicijnen, uw belangrijke problemen, welke geneesmiddelen u niet verdraagt en met welke ziektes rekening moet worden gehouden. Zij mogen dit enkel inzien wanneer u voor behandeling daar komt en wij krijgen ook daarvan een verslag.
Deze inzage gaat via het LSP, een Landelijk SchakelPunt, waar is opgeslagen welke dossiers er over u zijn en waar deze gegevens kunnen worden opgevraagd, wanneer u daartoe toestemming heeft gegeven. Dat kan belangrijk zijn wanneer u een belangrijke diagnose hebt of veel medicijnen gebruikt. Op dit moment kunnen uw gegevens uitsluitend worden opgevraagd door de Huisartsenpost Gelderse Vallei. Een belangrijk punt hierbij is de bewaking van uw privacy en een goede autorisatie van de hulpverleners. Om dit mogelijk te maken moet u ons eerst toestemming geven. Uw zorgverzekeraar en bv. de gemeente kunnen niet uw gegevens niet inzien.
De apotheek ziet uw medicijnen uiteraard, ook welke u niet verdraagt en welke eventueel voor de medicijnen belangrijke ziektes er spelen. Zij krijgen ook enkele laboratorium- uitslagen te zien omdat dat van belang kan zijn voor de dosis van uw medicijnen. Op deze wijze bewaken zij ook dat u voor u geschikte medicijnen en een goede dosering krijgt. Zij kunnen aantekeningen maken in uw dossier. Zij wisselen ook uit via het LSP, hiervoor moet u hen apart toestemming geven.
Het is belangrijk dat uw dossier goed wordt bijgehouden. Wij proberen dat zo goed mogelijk te doen. U kunt uw dossier na afspraak bij ons inzien en eventuele fouten helpen te corrigeren. Ook kunt u bepaalde zaken blokkeren, zodat deze niet meer kunnen worden gezien buiten onze praktijk. Zelfs kunt u uw gehele dossier blokkeren voor inzage elders. Dat laatste raden wij u af, omdat daarmee belangrijke controles bij bv. bij het voorschrijven van medicijnen ook niet meer werken.
Wanneer u verwezen wordt naar een specialist in het ziekenhuis heeft deze nu nog geen inzage in uw gegevens. Daarvoor wordt de verwijsbrief gebruikt, meestal elektronisch, waarin belangrijke gegevens over u en de vraag aan de specialist staan. Bent u onder behandeling van een specialist dan wordt soms ook telefonisch informatie uitgewisseld. Omdat wij samen werken aan uw probleem wordt daarbij aangenomen, dat u daartegen geen bezwaar hebt. Wilt u dit niet dan kunt u dit aangeven en mag het niet meer. Ook kunt u altijd aangeven wat wel en niet in een verwijsbrief mag worden vermeld, vaak hangt het er vanaf om welke specialist en welk probleem het gaat.
Met regelmaat krijgen wij verzoeken van verzekeringsmaatschappijen, advocaten, gemeente en CIZ bijvoorbeeld. In zo’n geval mogen wij enkel antwoord geven op de door hen gestelde vragen en pas als er een door u getekende toestemmingsverklaring is bijgevoegd. Bij twijfel zullen wij contact met u opnemen daarover. Bij uitzondering komt er ook een telefonische vraag van bv. de bedrijfsarts, ook dan moeten wij eerst nagaan of u daartoe toestemming hebt gegeven.
Bij de zorgverzekeraar moeten wij soms voorzieningen of hulpmiddelen aanvragen en dat motiveren aan de hand van uw ziekte of probleem. Hiervan bent u dan zelf op de hoogte.
Wanneer u chronische zorg ontvangt (op dit moment bij diabetes mellitus, COPD en bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten) worden er gegevens van u geregistreerd in een apart beveiligd internetsysteem, VIPLIVE. Dit is nodig, zodat er centraal door de zorggroep verantwoording kan worden afgelegd aan de zorgverzekeraar. Dit gaat enkel over de totale groep en niet over uw dossier. Enkel bevoegde hulpverleners hebben toegang tot dit systeem, steeds vaker patiënten zelf ook. Ook deze gegevens kunt u bij ons inzien.
Een enkele maal worden gegevens gevraagd voor wetenschappelijk onderzoek. Gegevens worden dan zodanig veranderd dat uw persoonlijke gegevens niet meer te herkennen zijn. Hierover hangt dan een melding in de wachtkamer.
De elektronische communicatie met andere hulpverleners en andere systemen verloopt via beveiligde systemen. Vanuit de praktijk hebben wij via een afgeschermde lijn contact met de centrale computer waar wij uw gegevens bewaren. Verwijzingen lopen via Zorgdomein, ook een afgeschermde omgeving. Inkomende berichten gaan via een speciaal soort emailbericht (Edifact) en via een beveiligde lijn.
Communicatie met u verloopt steeds vaker ook via email, maar dat is niet veilig, wel wanneer dat via onze website gebeurt.
Wanneer u vragen hebt of uw gegevens wilt inzien kunt u hierover via onze assistente een afspraak maken. Ziet u onjuistheden dan verzoeken wij u ons dat door te geven, zodat deze kunnen worden verbeterd.
R.H.J. Hendrikse en W.L. Goudzwaard, huisartsen