Mijn persoonlijke dossier
U heeft misschien al eens gehoord van MGN (Mijn gezondheidsNet), PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving), OPEN, MedMij. Het zijn allemaal organisaties die te maken hebben met de inzage in uw eigen persoonlijke dossier.
Deze organisaties maken het mogelijk dat u, door middel van een website of app, informatie over uw eigen gezondheid bij kan houden. Zo kan u bijvoorbeeld uw medische gegevens verzamelen en beheren, maar deze ook delen met anderen.
Waarom?
Tot nu toe waren gezondheidsgegevens niet altijd makkelijk in te zien. In een persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u ze eenvoudig verzamelen, beheren en delen.
Daarnaast kan u gegevens toevoegen die u zelf hebt gemeten. Er zijn diverse van dit soort apps en websites beschikbaar die gekoppeld zijn met uw dossier.
Ook kunt u, via zo’n website of app, zelf een afspraak maken op het spreekuur van de huisarts of assistente. En u kunt uw medicatie herhalen.
Wat kan ik allemaal zien?
U kunt uw medisch dossier inzien. De huisarts schrijft uw medische gegevens in uw dossier. Bijvoorbeeld de adviezen en de uitslagen.
U kunt via deze medische gegevens ook zelf lezen op uw eigen computer, tablet of smartphone.
De volgende gegevens kunt u bijvoorbeeld online bekijken:
- Uitslag van een onderzoek, bijvoorbeeld van bloedonderzoek
- Het advies van uw huisarts
- Een brief voor bijvoorbeeld het ziekenhuis
- Een lijst met uw medicijnen
- Uw allergieën
Hoe kan ik dit regelen?
Dit kunt u op verschillende manieren regelen.
Een mogelijkheid is: inloggen via MGN (Mijn gezondheidsNet). MijnGezondheid.net is uw persoonlijke zorgdossier op internet, via uw DigiD met sms-functie kunt u vervolgens inloggen. Om MGN te openen kunt u op de homepage van onze website hierop klikken:
Apps
Ook zijn er diverse apps voor uw tablet of smartphone beschikbaar om uw dossier e.d. te beheren.
Er is een keuzehulp beschikbaar om te weten welke app voor u het beste geschikt is: https://keuzehulpen.digitalezorggids.nl/pgo/
Wie kan deze gegevens allemaal inzien?
Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn.
Uw gegevens worden alleen bewaard in uw eigen PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving). En op de plek waar ze al stonden, bij de huisarts.
Uw gegevens komen dus niet bij andere personen terecht. Alleen u bepaalt welke gegevens u in uw PGO verzamelt en met wie u ze deelt.
Is het een betrouwbare app?
Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn. Daarom werken overheid, patiëntenverenigingen, zorgverleners, ICT-leveranciers en de organisatie MedMij samen. Bij PGO’s met een MedMij-label weet u zeker dat de uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar gebeurt. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen u en de zorgaanbieders. Uw gezondheidsgegevens worden volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de uitwisseling altijd versleuteld.
D.m.v. uw eigen inloggegevens zorgt u voor de beveiliging.
U ziet uw gegevens alleen na het inloggen met uw eigen inlog-gegevens.
Hoe ga ik er op de juiste manier mee om?
Uw medische gegevens zijn persoonlijk. Bescherm uw medische gegevens goed! Geef uw inlog-gegevens nooit aan andere mensen. Ook niet als zij het vragen.
Het kan zijn dat bedrijven vragen om informatie over uw gezondheid. Bijvoorbeeld de gemeente, uw verzekering, of uw werk. Let op: vaak bent u niet verplicht deze gegevens te geven
Wilt u uw medische gegevens wel geven aan iemand? Geef dan nooit alle gegevens in uw medische dossier. Geef alleen de gegevens die nodig zijn.
Als u twijfelt over het geven van uw medische gegevens aan iemand, bespreek dit dan met uw huisarts of met de assistente. Zij kunnen u helpen.
Wat is het voordeel voor de dokter?
De visie van onze praktijk is persoonsgericht. Wij werken volgens richtlijnen maar willen een besluit altijd met u samen maken.
We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid (zie onze Visie). Samen met u willen wij bepalen welke zorg passend en nodig is.
Het helpt als u goed geïnformeerd bent.
Door u inzicht te geven in uw eigen medische gegevens kunt u beter uw eigen verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van uw klachten of aandoening en samen beslissen.
Daarbij kunt u een consult beter voorbereiden en eventuele gegevens of onderzoeken tevoren aan ons sturen.
Daarbij is het sinds 1 juli 2020 ook wettelijk verplicht om u elektronisch inzage te geven.