Wij doen in onze praktijk geen medische (rijbewijs)keuringen. Wij geven ook geen medische verklaringen af.
Medische (rijbewijs)keuringen
Wij doen als praktijk geen rijbewijs- of andere keuringen. Dit geldt ook voor het aanvullen van eigen verklaringen of voor invulformulieren bij bijv. diabetes. Niet voor eigen patiënten, ook niet voor patiënten van andere praktijken.
Waarom doen wij dit niet?
Als huisarts moeten we ons kunnen concentreren op uw behandeling. Daarvoor is een goede vertrouwensrelatie belangrijk. Die relatie kan gevaar lopen, bijvoorbeeld wanneer een keuringsuitslag ongunstig is of dreigt te worden bij gevonden afwijkingen tijdens een keuring. Ook de artsenfederatie KNMG adviseert een (rijbewijs)keuring over te laten aan een onafhankelijke, deskundige arts.
Wie mag dit wel?
Kijk voor meer informatie en adressen met betrekking tot (rijbewijs)keuringen op anbo.nl, goedkopekeuringen.nl of rijbewijskeuringsarts.nl.
Wat mag uw eigen huisarts wel?
Op uw verzoek kunt u een medisch paspoort krijgen. Dit is een vanuit uw medisch dossier geprint overzicht van uw aandoeningen/ziekten en medicatie. Dit overzicht kunt u meenemen naar een keuringsarts.
Medische verklaringen
Wij schrijven geen medische verklaringen (‘doktersverklaring’) waarin een oordeel wordt gegeven over uw (on)geschiktheid om iets te doen/laten vanwege ziekte of een aandoening. Het gaat dan om bijvoorbeeld een briefje waarin staat dat u niet kunt werken of sporten vanwege ziekte, of een briefje voor een annuleringsverzekering waarin staat dat u niet op vakantie kunt vanwege ziekte.
Waarom doen wij dit niet?
Dit zijn de regels van de artsenfederatie KNMG. Uw huisarts moet zich kunnen richten op uw behandeling/begeleiding zonder daarbij in belangenconflicten te raken. In onze praktijk geldt dit voor zowel de vaste huisartsen als waarnemend huisartsen.
Wie mag dit wel?
Alleen een onafhankelijk arts mag een oordeel over uw ziekte of aandoening geven. Dit is bijvoorbeeld een keuringsarts van een uitkeringsinstantie of annuleringsverzekering, of een bedrijfsarts.
Wat mag uw eigen huisarts wel?
Op uw verzoek kan uw huisarts wel kort opschrijven aan welke ziekte u lijdt of hebt geleden. Dit is soms nodig voor het aanvragen van een medische voorziening. En het kan nodig zijn als u een reis wilt annuleren vanwege ziekte. De ziekte moet dan al wel bij ons bekend zijn of u moet ervoor op het spreekuur zijn geweest. Een uitkeringsinstantie of verzekeraar die meer vragen heeft, moet een verzoek om informatie schriftelijk aan uw huisarts stellen. Daarvoor is dan eerst schriftelijke toestemming van uzelf nodig.
Kijk op Verwijswijzer Ede voor meer informatie of bel de praktijk.